jueves, 17 de mayo de 2018

Clarín - Ciudades - Vuelve el festival que celebra al más porteño de los rituales: el café

Vuelve el festival que celebra al más porteño de los rituales: el café

Llega la 2° edición de FECA, que se hará en Figueroa Alcorta y Salguero.
La edición del año pasado de FECA, el Festival del Café. Foto: Jorge Sánchez
La edición del año pasado de FECA, el Festival del Café. Foto: Jorge Sánchez
Cada argentino consume un promedio de casi un kilo de café por año. Más allá de las estadísticas, en la ciudad de Buenos Aires este hábito se traduce en un ritual de momentos compartidos entre amigos. Todo esto se celebra este sábado y domingo en "FECA, Festival de Café", que se realizará por segundo año consecutivo en la Plaza República del Perú (Figueroa Alcorta y Salguero), en el marco de BA Capital Gastronómica. Si no llueve, habrá actividades de 10 a 20, incluyendo catas, charlas y talleres de barismo.
El eje central del festival será un mercado con 25 puestos de Cafés Notables de la Ciudad, cafés modernos, cafés tradicionales y cafés que buscan imponer un nuevo estilo, todos con opciones para degustar en el momento o llevarse a casa. Además, habrá 8 food trucks con menúes dulces y salados.
Se pueden conseguir granos de café de distintos orígenes.
En el mercado se podrán degustar cafés o comprar granos para llevar. Foto: Jorge Sánchez
Al mismo tiempo, se montará un auditorio donde ofrecerán charlas y talleres que también podrán seguirse a través de pantallas. Habrá actividades interactivas como cata a ciegas, trivia sobre la historia y las tradiciones del café, talleres de barismo y lectura de la borra del café. Para los más chicos también habrá un sector especial de juegos.
“Tenemos que seguir apostando a la gastronomía como generadora de empleo directo e indirecto. Más de 150 mil personas trabajan en este rubro en la ciudad y la meta es seguir aumentando ese número con más incentivos a pequeños y medianos emprendedores”, sostuvo Diego Santilli, vicejefe de Gobierno de la Ciudad.
Según datos de la Cámara Argentina de Café, en 2017 el consumo anual en nuestro país per cápita fue de casi un kilo. A nivel mundial existen más de 60 especies de cafetos, pero la más popular en Argentina es la Arábiga, con preferencia de los cafés de origen brasilero y colombiano. En la Ciudad existen más de cincuenta reductos donde se pueden probar cafés preparados por más de un centenar de baristas profesionales.
En el marco del festival del año pasado se eligió a Las Violetas como el mejor café notable de la ciudad. Foto: Fernando de la Orden
En el marco del festival del año pasado se eligió a Las Violetas como el mejor café notable de la ciudad. Foto: Fernando de la Orden
El año pasado, en el marco de FECA los vecinos de la Ciudad eligieron al mejor café notable de la Ciudad. Y el favorito fue Las Violetas, el clásico local de Rivadavia y Medrano.
Link a la nota: https://www.clarin.com/ciudades/vuelve-festival-celebra-porteno-rituales-cafe_0_H1qF1McAG.html

La Nación - Guía Óleo - Vuelve “FECA, Festival de Café”

Vuelve “FECA, Festival de Café”


Mayo, 2018 – El sábado 19 y domingo 20 de mayo BA Capital Gastronómica invita a los vecinos y turistas de la Ciudad a una nueva edición de “FECA, Festival de Café”. Igual que en 2017, el evento con entrada gratuita se realizará en la Plaza República del Perú (Av. Figueroa Alcorta y Salguero) de 10 a 20h*.
FECA (2)
En #FECAFestivalDeCafé habrá un mercado con 25 puestos de Cafés Notables de la Ciudad, cafés modernos, cafés tradicionales y cafés que buscan imponer un nuevo estilo, todos con opciones para degustar en el momento o llevarse a casa. Además, habrá 8 food trucks con distintas opciones de menú dulce y salado, para almorzar o comer algo rico, más allá del café. Nuevamente habrá un auditorio donde se realizarán distintas charlas y talleres, esta vez con pantallas para mejor visualización y actividades interactivas como cata a ciegas, trivia sobre la historia y las tradiciones del café, talleres de barismo y lectura de la borra del café. Para los más chicos también habrá un sector especial de juegos y actividades.
“Tenemos que seguir apostando a la gastronomía como generadora de empleo directo e indirecto. Más de 150 mil personas trabajan en este rubro en la ciudad y la meta es seguir aumentando ese número con más incentivos a pequeños y medianos emprendedores”, sostuvo Diego Santilli, Vicejefe de Gobierno.
Según datos de la Cámara Argentina de Café, en 2017 el consumo anual en nuestro país per cápita fue de casi un kilo. Existen más de 60 especies de cafetos en el mundo, pero la más popular con fines comerciales en Argentina es la Arábiga, con preferencia de los cafés de origen brasilero y colombiano. Hoy la propuesta del café de especialidad se puede probar en más de cincuenta reductos de la Ciudad en donde trabajan más de un centenar de baristas.
*FECA se suspende por lluvia.
Agenda de charlas y talleres #FECAFestivalDeCafé
SÁBADO 19
10.30h Identidad de los Bares Notables como producto turístico culturalSilvia Bruscagin, Coordinadora de programas de Turismo Cultural
11.30h  El espresso italianoLa tradición del espresso y  el sello italiano en los cafés locales. Donato de Santis con Sabrina Cuculiansky
12.30h Café y sustentabilidad
Qué pasa con la sustentabilidad en el proceso de producción de café
13.30h De la planta a la tazaUna recorrida por los orígenes y las variedades del café, por Cabrales
14.30h a 16.30h TALLERES
  • Cafés de autor
  • Latte Art
  • Cata de orígenes
17h El éxito del café en las redes socialesEl Gordo Cocina y Einat Rozenwasser
17.30h Clase de Tango
19h Música recital: Punto Caramelo
DOMINGO 20
11h ¿Por qué el café nos hace bien?Aportes nutricionales de la Dra Andrea Rochaix, representante de la Cámara Argentina de Café
12h El auge de los café fríos¿Es sólo una cuestión de hielo? Los baristas nos develan las mejores formas de hacerlo
13h El ABC del café en casa
Tips de conservación, preparación y métodos hogareños, por Agustín Quiroga
14.30h a 16.30h TALLERES
  • Coctelería y café, por Sebastián Maggi
  • ¿Cómo lo pido? Diferencias entre cortado, macchiato, flat white y capuccino
  • Tres formas de ser barista en casa. Métodos de preparación
16.30h Obra de Teatro
 18h El dilema del espresso
La costumbre del porteño versus la preparación correcta
19h Música. Recital Punto Caramelo
Acerca de BA Capital Gastronómica
BA Capital Gastronómica es un programa de Gobierno que busca impulsar a la Ciudad de Buenos Aires como la Capital Gastronómica de América Latina, tiene como objetivo la promoción y el desarrollo gastronómico para generar más turismo, empleo y desarrollo económico de nuestro país.
Queremos posicionar a la Ciudad de Buenos Aires como un lugar de encuentro en donde familias, amigos y enamorados se reúnan alrededor de la mesa a comer y disfrutar los sabores de nuestra cultura. Difundir la gastronomía, la cocina y los productos de nuestra tierra.

Link a la nota: http://dixit.guiaoleo.com.ar/vuelve-feca-festival-de-cafe/

Maleva Mag - Gourmandise - ES PLAN: FECA, UN FESTIVAL PARA AMANTES DEL CAFÉ QUE LO TIENE TODO

ES PLAN: FECA, UN FESTIVAL PARA AMANTES DEL CAFÉ QUE LO TIENE TODO

FECA Oct 2017
EN PLENO BOOM DE CAFÉS DE ESPECIALIDAD ESTE SÁBADO Y DOMINGO LLEGA UN EVENTO GRATUITO Y BIEN CAFETERO PARA QUE NOS VOLVAMOS TODAVÍA MÁS EXPERTOS / 25 PUESTOS DE CAFÉS NOTABLES, FOODTRUCKS DE COMIDA, TALLERES, CATAS, CHARLAS, TRIVIAS, Y MÁS
El plan ideal de este finde no incluye fiestas, bares ni cerveza. Este sábado y domingo lo dedicamos a la mejor adicción de nuestras vidas: el café. En pleno boom de los cafés de especialidad – propuesta que se ya puede hizo lugar en más de 50 rincones de la ciudad – cada vez somos más expertos en la segunda bebida más tomada del mundo. “FECA, Festival de Café” lo sabe y llega con su segunda edición en la Plaza República del Perú (Av. Figueroa Alcorta y Salguero) de 10 a 20h. Datos nada menores: la entrada es gratuita, y se suspende por lluvia.
25 son los puestos de Cafés Notables de la Ciudad – cafés modernos, tradicionales e innovadores – que invitan a descubrir sus sabores en el momento o llevarse sus productos para seguir disfrutando en casa. Sabemos que no hay como maridar café comiendo algo rico. Por eso, habrá ocho foodtrucks con opciones dulces y saladas. Para todos los gustos.
FECA (2)
Además, talleres de barismo, de arte latte, coctelería con café, catas a ciegas, charlas sobre las últimas tendencias del mundo cafetero (el auge de los cold brew, por ejemplo), visitas de algunos embajadores gastronómicos en las redes como El Gordo Cocina y Einat Rozenwasser. ¡Hasta habrá trivias y un recital! Todas las actividades prometen hacer de este festival, una cita imperdible para los (no pocos) amantes de lattes, expressos, filtrados, flat whites, machiattos, capuccinos y, básicamente todo en la carta de cafés.
Fotos: BA Capital Gastronómica
Link a la nota: http://malevamag.com/es-plan-feca-un-festival-para-amantes-del-cafe-que-lo-tiene-todo/

The Bubble - Lifestyle - Argentina’s New Era of Speciality Coffee

Argentina’s New Era of Speciality Coffee

Wave goodbye to stale 'cortados,' Buenos Aires’ coffee culture is reaching new heights.
Speciality coffee seems to be something of an obsession in Buenos Aires at the moment, a stark change from just a few years ago when expats were bemoaning the limited options available in your average porteño café. For a country where coffee forms such an intrinsic part of the cultural and gastronomic traditions, the beverage had not evolved with the times; just because it was traditional did not mean it was any good.
The coffee scene now is something almost unrecognizable. While the bares notables and the abuelitos sipping their morning brew have not gone anywhere, the city is witness to a new wave of establishments that strive to showcase coffee in all its forms, from those aiming to achieve the perfect espresso to others experimenting with new flavors and techniques, testing the limits of what coffee can be.
Café Tortoni (Photo via Round We Go).
To discover more about these new speciality cafés, I needed some help. Call me a walking cliché, but I am a tea girl at heart and while I appreciate a good cup of coffee, I rarely know what I’m looking for when seeking out a decent brew. Furthermore, the confusing world of porteño beverages (I’m still baffled by lágrimas) means that sometimes I’m reluctant to experiment with new flavors, instead timidly ordering a supposedly fail-safe café con leche.
Enough was enough, and so I was lucky enough to sign up to the ‘Walkie Coffee Tour’ with Airbnb experiences. This initiative has been around for about two years and builds on the company’s aim to promote the local feel on which its business model is based. In this case, we were led on our coffee journey by Guido, a true amante del café whose enthusiasm was only matched by his knowledge of the technicalities of the coffee industry, from growing regions to preparation techniques.
(Photo via BA Capital Gastronómica).
Admittedly, although the experience is advertised as a ‘tour,’ the rules that Airbnb put in place to comply with local regulations means that in reality the visit is limited to only two cafés. However, don’t forget that it’s about quality, not quantity, especially when coffee is involved. By the end of the tour we had consumed so much caffeine and sugar that the idea of visiting another café was simply unfathomable. My heart was beating so fast that I was ready to run all the way home!
The whole concept of speciality coffees is one that has been tainted by its association with hipster culture, which although part of this movement, only represents one part of the very diverse whole. While normally I associate speciality coffees with chichi barrios such as Palermo Soho, this tour started on the border between San Telmo and Microcentro, areas where one would imagine that tradition reigns paramount over experimentation.
In a sense this was true, but international traditions were those being respected. We met Guido at Santa Café, an unassuming local surrounded by the hotels and offices of the area. The owners are Colombian and true coffee lovers who are more than eager to share their passion with you. No lágrimas on sale here, the coffees available are international classics such as flat whites, macchiatos, and Italian-style cappuccinos, velvety smooth and with none of the acrid bitterness that can come from a poorly made brew. Santa Café is also a major exponent of filter coffees. There are four different extraction methods available, from chemex to v60 and French press, each offering a different caffeine level and flavor profile.
Speciality coffee shops put themselves in direct opposition to the anonymity of café chains. The owners are almost always present, and the baristas who work there are always more than happy to tell you in detail about what’s gone into your drink. When speaking to the owner of Santa Café, you become aware of his passion for coffee, from bean to cup. There isn’t one aspect of the coffee industry he doesn’t know about, and he frequently goes off in travel of the best varieties of beans. His enthusiasm is so infectious that you can’t help but ask about every aspect of the coffee universe.
Everything in the café is just so; even food marriages come under his watchful eye. As with many cafés especialistas, the food offer is relatively limited, but has been thought out so as to perfectly complement the coffee to result in a truly umami moment. Umami is the fifth taste, the perfect balance between sweet, sour, salty, and bitter to create a fully-rounded experience. As he explains, you won’t find any massive slices of cheesecake here, as the fatty taste of the cake overwhelms the tastebuds and dilutes the pure coffee flavor. Instead, complimentary accompaniments are available: tart lemon cookies or dense, fudgy brownies, each bringing forth a different flavor profile in the coffee to result in an entirely different tasting beverage each time.
After sampling these exceptionally good, but fairly classic beverages, we set off to our next destination. Hábito Café manages to achieve the balance in between traditional brews and catering for those with more esoteric tastes. Located on México and Av. 9 de Julio, the area isn’t what you’d call picturesque, but is worth it for the treasures that lie within.
We sampled five (FIVE) different coffees, two hot – the Red Hot Chilli Cappu (finished with a dash of spicy Tabasco sauce) and a incredibly sweet hazelnut cappuccino – as well as three cold coffees – iced espresso, with orange juice (not yet convinced), and a surprisingly refreshing combination of coffee and tonic, which played off the tonic’s sugar content with the sweeter flavor profiles of the espresso. Their Tabasco creation is truly a revelation; the coffee has the unmistakable taste of the tangy hot sauce, but the milk removes the spice from the equation, leaving you with an intensely savory drink which coats your entire palate with a warming flavor.
The café was created expressly with the customer in mind – it is the sort of coffee shop that its owners would like to go into themselves. What is particularly enjoyable about Hábito is that it’s very much a no-judgement zone. Speciality coffee shops often come with a bad reputation for snobbery and pretention, but Hábito manages to break this down, finding something of a middle ground between traditional cafeterias and something altogether more modern. It is still a meeting point for people – when we went, a book club were having their weekly gathering – but they take what people know, such as a café con leche, and show them what it can be, offering reluctant clients the taste of a cappuccino so that they can step out of their comfort zone and see how delicious coffee can be.
When meeting these coffee entrepreneurs, you have to admire the courage it takes to open up a speciality café. The peso is currently in free-fall and Argentina’s economy has never been the most stable, so basing a business on something which is arguably a non-essential seems like a risky move, especially given the difficulty of opening a small business in Buenos Aires. Rent, overheads and sindicatos mean that new business owners face phenomenal economic pressures before they even open their doors to the public. However, what they demonstrate is total belief in their product – and their mission. Specialist cafés such as Santa and Hábito were opened by true coffee-lovers who want to share their passion with the world in new, innovative, and above all delicious ways. When they have such strong conviction, you can’t help rooting for them too.
Furthermore, coffee isn’t some superficial extravagance for frittering away your last peso. Even in the face of economic turmoil and when people are looking to cut costs, it remains a small, attainable daily luxury. It’s a ritual, allowing you to take a well-deserved pause from the hustle and bustle of daily life and to treat yourself, all for under AR $100.
Having a coffee is both a private and social gesture. While in other countries, “let’s get a coffee sometime” is the oldest blow-off in the book, in Argentina, it means chatting undisturbed for hours, as it has since the first cafeterias opened in Buenos Aires. These new specialist shops tap in to the city’s unique coffee culture, offering affordable luxury at the same price as these other places, but also without stepping on their toes. It represents a different experience, and the coffee certainly tastes better (if that’s what you’re looking for).
This new wave of specialist coffee has not gone unnoticed by the local government. Following the inaugural Fiesta del Café at the beginning of the month, this weekend sees the second ever FECA (Festival del Café), organized by those caffeine fiends over at BA Capital Gastronómica. This event differentiates itself from the former by its accessibility – while the Fiesta del Café was new and exciting, it had an unmistakably corporate feel. Those exhibiting were largely the big players of the coffee and alcohol industries, who provided an enjoyable experience but lacked personal touch of independent coffee peddlers.
(Photo via BA Capital Gastronómica).
FECA has this in spades, with spaces to sample coffees from some of the city’s best cafés, old and new, eight food trucks, a coffee market where you can buy your own beans, talks on coffee culture and the future of coffee, and workshops covering everything from latte art to coffee cocktails, making this an all-around much more accessible experience (it’s free, to boot!).
Events such as this are vital for giving these independent business owners a platform from which they can display all that coffee can do, attracting a clientele who perhaps otherwise would not have visited their addresses. The economy may be going to hell in a handbasket, but there is still a place for these providers of daily luxury, where people come together or take a moment to themselves, all over a steaming cup of liquid comfort. When everything else seems to be crumbling around us, these daily rituals are a way of finding a moment of sanity in the crazy world in which we live. And it doesn’t hurt that the coffee tastes good too.
(Photo via BA Capital Gastronómica).
Walkie Coffee Tour | Airbnb Experiences | Book here
Santa Café | Moreno 818 | Mon – Fri 8 AM – 7 PM
Hábito Café | México 1152 | Mon – Fri 8:30 AM – 7:30 PM
FECA | Plaza República del Perú (Avenida Figueroa Alcorta and Salguero) | Saturday, May 19 and Sunday, May 20 | 10AM – 8PM | Free entry | More info here

Link a la nota: http://www.thebubble.com/the-new-era-of-speciality-coffee/

Télam - Cables - LLEGA LA SEGUNDA EDICIÓN DEL FESTIVAL DE CAFÉ A LA CIUDAD

LLEGA LA SEGUNDA EDICIÓN DEL FESTIVAL DE CAFÉ A LA CIUDAD

"Feca, festival de Café", celebrará este fin de semana una nueva edición en la que además de talleres de barismo, cata de café y lectura de borra, habrá un mercado con 25 puestos, que incluyen desde los Bares Notables de la Ciudad a hasta los más modernos.

https://cablera.telam.com.ar/cable/681605/llega-la-segunda-edicion-del-festival-de-cafe-a-la-ciudad